Директор

Колектив школе

Директор

РЕЧ ДИРЕКТОРА

Пре 140 година основана је једна од најстаријих школа на југу Србије ‒ Гимназија у Лесковцу. Од тренутка када је почетак њеног рада огласило прво школско звоно, давне 1879. године, лесковачка гимназија је стрпљиво, упорно и предано изграђивала и стварала идентитет једне од најважнијих васпитно-образовних институција наше земље. Говорити о историји једне школе значи говорити о наталоженом искуству, о значајним тековинама прошлих времена ‒ о свему ономе на чему данас стојимо и на чему темељимо будућност.

Велики јубилеј који ове године прослављамо прилика је да скренемо пажњу на наше досадашње резултате, да подсетимо на улогу наше гимназије у образовном, научном и културном животу града и земље, али и да размотримо планове и могућности за њен даљи развој, за унапређивање васпитно-образовног рада, за стварање што бољег окружења за учење и напредовање наше деце, за осмишљавање нових приступа којима ћемо, у складу са савременим образовним стратегијама, помоћи нашим ученицима да остваре своје потенцијале и да се у подстицајној атмосфери развијају у добре, вредне, поштене и образоване људе.

Гимназија је била и остала место образовања и културе, али и дружења и пријатељства, незаборавних тренутака сазревања и одрастања. Из ове школе поникло је на стотине наших чувених научника, уметника и педагога који су својим доприносом оставили завештање будућим генерацијама.

Истински поносни на богату прошлост наше школе, можемо се похвалити оствареним континуитетом у очувању и неговању оних правих вредности које су у темељу препознатљивог идентитета лесковачке гимназије. Потврде о квалитету васпитно-образовног рада стижу са различитих страна ‒ успеси наше деце препознају се и вреднују како у локалној заједници, тако и на бројним државним и међународним такмичењима, на високошколским установама на којима свршени гимназијалци остварују запажене резултате, а инвентивност и хуманост наших ђака чине средину у којој живимо бољом и племенитијом.

Срећом и радошћу испуњава нас чињеница да је Гимназија у Лесковцу стотину четрдесет година након оснивања и даље млада и спремна за нове изазове савременог доба. Друштвено-језичком и природно-математичком смеру прикључили смо и одељење за ученике посебно надарене за рачунарство и информатику. Пратимо сва кретања у образовању, прилагођавамо се потребама новог времена, идемо у сусрет будућим изазовима. Снагу и подстрек дају нам наша деца, младост која пред нашим очима сазрева и проналази своје путеве.

Са жељом да се традиција настави, да из лесковачке гимназије и даље излазе добри и вредни млади људи који ће својим знањем и радом допринети даљем развоју нашег града и наше земље, свим бившим, садашњим и будућим гимназијалцима желим срећан јубилеј.

             

Директор Гимназије

Драгана Цветановић