Међународни дан борбе против вршњачког насиља – Дан розе мајица

Међународни дан борбе против вршњачког насиља – Дан розе мајица

Лесковачка Гимназија и ове године се бројним активностима укључила у обележавање Међунардног дана борбе против вршњачког насиља. Овај дан, који се у свету обележава последње среде у месецу фебруару, познат је и под називом Дан розе мајица и установљен је у знак сећања на догађај који  се збио у једној школи. Наиме, дечак који је у школу дошао у мајици ружичасте боје како би исказао подршку својој мајци која се борила с карциномом дојке, био је изложен исмевању и злостављању од стране  вршњака. Активисти су тада купили педесет розе мајица и поделили их његовим вршњацима, који су их носили у знак подршке дечаку. Од тада су розе мајице постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама широм света.

Ученици Гимназије, чланови Вршњачког тима за медијацију, у сарадњи са члановима Тима за заштиту ученика од дискриминиације, насиља, запостављања и занемаривања, припремили су и у холу школе представили презентацију о значају обележавања овог дана и о важности примењивања медијације у школском окружењу. Након презентације, изведена је и симулација медијације као начина конструктивног решавања сукоба. Програм су пригодном песмом пратили чланови школског хора.

Поред тога, ученици, чланови Ученичког парламента су, инспирисани симболиком розе мајица, осмислили и уредили креативни кутак, у коме су исписали поруке подршке, разумевања, емпатије, прихватања и пријатељства. Такве поруке нашле су се и на беџевима које су чланови Вршњачког тима за медијацију делили својим вршњацима. Вишеслојни програм обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља у нашој школи завршен је симболичним пуштањем ружичастих балона у школском дворишту.