Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра обележава у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава пробој Солунског фронта, који је био 1918. године. Празнује се од 2020. године. На овај начин не обележавамо само симболе државе, него и суштину постојања нашег народа. Наш народ је одувек био на ветрометини и раскршћу путева и део великих ратова, али јединство српске војске је било јаче од бројности непријатеља, од дивизија и пукова, моћније од оружја. Наша војска је тог 15. септембра кренула путем јединства ка слободи, а на нама је да тим путем наставимо тамо где су наши преци стали макар симболичним обележавањем овог датума.

Представници Ученичког парламента наше школе су тематски оплеменили кутак у холу школе са мотивима српске заставе, а сви наставници су прве часове посветили разговору о историјском значају овог датума и на тај начин је овај празник симболично обележен у нашој школи.

Срећан свима Дан српског јединства, слободе и националне заставе! „ Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по сили која ме прати, него по томе колику светињу браним“.

Кнез Лазар

Живела Србија!