Дан школе

Дан школе

Сваке године са радошћу ишчекујемо 28. октобар и са поносом прослављамо дан оснивања једне од најстаријих гимназија у Србији. Прошле су стотину четрдесет и три године откако је Гимназија започела своје трајање. У тако дугом низу одбројаних година наша школа је изградила и идаље изграђује, потврдила је и и даље потврђује место и значај који има не само у нашем граду и нашој средини већ и много шире. Овај свечани дан повод је да се подсетимо онога што смо некада били, да видимо што данас јесмо и да размислимо што ћемо бити у времену које долази.
Присутнима се на почетку програма обратила директорка школе Драгана Цветановић, која је том приликом казала: „ Добар дан драги гости, уважене колеге, драги ученици. Наша стара дама данас обележава свој 143. рођендан. Године су иза нас, године су пред нама. Током времена наша школа се развијала и расла, а и ми заједно са њом, те она данас броји 760 ученика који су распоређени у 32 одељења и на 3 смера: друштвено-језичком, природно-математичком и на смеру за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Једну школу чине сви њени запослени, ученици, сарадници, који њеном постојању дају свој лични печат, али и сама зграда која одолева времену, али је с времена на време треба и реновирати. На томе смо нарочито захвални свим нашим колегама и ученицима који простор унутар школе оплемењују и чувају, а за енергетску санацију и реновирање смо захвални Локалној самоуправи на челу са градоначелником др Гораном Цветановићем, као и сарадницима и друштвено одговорним компанијама уз чију помоћ смо опремили кабинете.
Такође, велику захвалност дугујемо и Министарству просвете које препознаје потенцијал наших ученика и од кога смо у септембру добили опрему у виду рачунара и лаптопова. Нешто раније, у марту смо, такође, од Министарства омладне и спорта добили вредну опрему и реквизите за извођење наставе физичког и здравственог васпитања. Међу нашим ученицима има и изванредних спортиста светског гласа, те смо управо због тога као колектив донели одлуку да нашим смеровима од наредне школске године прикључимо и одељење за ученике са посебним способностима за спорт. Надамо се да ће овај интересантан смер привући још већи број талентованих спортиста. Ми смо школа са душом и традицијом, али стално пратимо и ослушкујемо и жеље наших ученика и будућих ученика, те и упис планирамо у складу са тим. Још једном свима честитам 143. рођендан уз жељу да трајемо још дуго и да будемо још успешнији, а као тим то можемо“.
У име Града Лесковца присутнима се обратила заменица градоначелника др Лидија Димитријевић и у име градоначелника и у своје лично име је честитала Дан школе и том приликом је казала: „ Гимназија, годинама уназад најпопуларнија школа са великим бројем одличних ученика, као прави расадник талената и добрих људи је одликована Сретењским орденом другог реда за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане и постигнуте резултате у просветној делатности, као установа која представља стожер знања и образовања на југу Србије, а чији су предавачи били Стеван Сремац, Радоје Домановић и многи знаменити људи са југа Србије“. Такође је свим запосленима пожелела да наставе да нижу успехе и још једном честитала Дан школе.

Ученици и наставници су за ову прилику припремили пригодан програм, чије су припремање пратиле и многобројне активности, као што су ликовни и литерарни конкурс, избор за најбољу фотографију и кратак филм на теме: Прихвати ме какав јесам и Новцем се тргује, са људима другује. Овом приликом је директорка уручила награде најуспешнијим ученицима на овим конкурсима. Такође је наставницима који су имали највише успеха на републичким такмичењима у претходној школској години уручила захвалнице.
У пригодном програму су сви уживали, атмосфера је била позитивна и свечана, а Свечана сала наше школе је била испуњена до последњег места, шта нас посебно радује.
„Године су иза нас, године су пред нама.“