Гимназијалци обележили Европски дан борбе против трговине људима

Гимназијалци обележили Европски дан борбе против трговине људима

Новцем се тргује, са људима другује

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, 18. 10. 2022. г. наша школа се неколиким активностима придружила обележавању датума, покушавајући да на тај начин продуби интересовања ученика за овај друштвени проблем.

Тема пројекта била је Новцем се тргује, с људима другује.

 У складу са међупредметним компетенцијама ослањали смо се на Водич за примену измењених индикатора за идентификацију ученика који су потенцијалне жртве трговине људима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Пројекат је одобрила и свесрдно пратила Драгана Цветановић, директор школе.

 Реализација је, у периоду од месец дана, обухватала наставне и ваннаставне активности: уређење кутка у холу школе, ликовне и литерарне радове ученика, дискусије на поменуту тему на часовима одељењских заједница, израду кратког филма Николе Стојковића, ученика III/7. За улоге у филму били су задужени Андреја Јовић и Алекса Станојевић, ученици трећег разреда.

 Реализацију активности помогли су и наставници рачунарства и информатике, као и Тим за заштиту деце од насиља, злостављања, занемаривања и дискриминације. Присутни су на крају програма имали прилику да погледају филм МУП-а Републике Србије: Реци НЕ, који упозорава ученике да буду обазриви, јер се трговина људима не дешава негде тамо, него свуда око нас вреба опасност.

Велику подршку у обједињавању активности пружила је Јелена Срећковић Станковић, педагог школе. Препознавши породицу као базичну за стварање услова за трговину људима, на часовима редовне и додатне наставе српског језика и књижевности са ученицима одељења II/4 рађено је истраживање теме тврдичлука које је шире од обавезног и изборног Програма наставе и учења за други разред. Резултати истраживања уприличени су као сценски наступ ученика у свечаној сали наше школе. За припрему сценског наступа ученика била је задужена Наташа Томић, наставник српског језика и књижевности, изложбу ликовних радова је припремио Саша Саничанин, наставник ликовне културе, а за уређење кутка у холу школе је била задужена наставница Мартина Стојичић.