Maj-месец математике, Државно такмичење из математике и прва генерација смера за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику

Maj-месец математике, Државно такмичење из математике и прва генерација смера за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику

У суботу, 7. 5. 2022. године је у Шапцу одржано Државно такмичење из математике. Ученике је  пратила наставница Марија Јовановић. Гимназију у Лесковцу су на овом престижном такмичењу представљали следећи ученици:

  1. Борис Златановић 2/5,
  2. Ива Константиновић 3/4,
  3. Маша Николић 3/8,
  4. Никола Стевић 4/8 и
  5. Димитрије Ђорђевић 4/8.

Наши гимназијалци су још једном доказали да математика није баук и освојили су следеће награде:

1.награда – Никола Стевић 4/8,

3.награда – Маша Николић 3/8 и Борис Златановић 2/5.

У оквиру обележавања маја месеца као месеца математике нашу школу је данас посетио и др Жељко Соколовић, који сваке школске године почевши од 2009. год. доприноси популаризацији математике тако што младе математичаре са запаженим резултатима награђује новчано. То је један веома леп гест и добра мотивација за развијање такмичарског духа и за постизање још бољих резултата из математике.

Директорка Гимназије гђа Драгана Цветановић се у име колектива, ученика и у своје лично име захвалила др Жељку Соколовићу за подршку коју годинама уназад пружа младим математичарима и захвалила му се што не заборавља Гимназију, чији је био ђак и уручила му захвалницу.

Такође је директорка овом приликом казала:

„ С поносом истичем да нам ове школске године завршава и прва генерација смера за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Пре 4 године смо улазили у нешто непознато, а сада можемо рећи да је ово једна веома успешна генерација, која ће сигурно своје место пронаћи на неком од перспективних факултета. Тада смо уз помоћ Града Лесковца на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем, као и уз помоћ Фондације „ Драгице Николић“ и компаније „ Јура“ опремили кабинете у школи, чиме су се стекли услови за упис на овај смер“.

Др Жељко Соколовић је истакао да му је драго када види да се деца интересују за математику, те му је право задовољство да децу мотивише. Како је и сам био гимназијалац, истакао је да је из Гимназије понео добро знање и стекао добру полазну основу за касније школовање.

Присутнима се у име свих такмичара обратио и првонаграђени такмичар Никола Стевић, који је говорио о позитивним искуствима које носи са такмичења, као и о оним искуствима које ће понети из ове школе.

О самом смеру за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику је говорио и наставник Александар Прокоповић, који предаје информатичке предмете на овом смеру и који је извео прву генерацију овог смера. Сада, после 4 године, његова искуства су позитивна и сигуран је да ће знање које су ученици овде стекли из програмирања моћи итекако да примене касније и да ће им то олакшати студирање. Такође је истако и да је сваке године велико интересовање за овај смер и да је и ове године било 50 пријављених ученика, те да су 2 ученика у конкуренцији за једно место, јер је доста њих положило пријемни, који је био прошле суботе.