Обележавање Дана школе

Обележавање Дана школе

Данас је наша Гимназија, једна од најстаријих васпитно-образовних установа у Србији, обележила свој дан. Већ 144 године наша стара дама је храм знања и бастион образовања у граду на Ветерници. Током времена одолева бројним изазовима, развија се и расте. Ипак задржава и лични печат по коме је препознатљива, а то су: душа и традиција дуга скоро век и по. Знање је моћ, оно је увек у моди и наш прозор у свет.

На данашњи дан пре 130 година рођен је и један од највећих српских књижевника Милош Црњански, коме је била посвећена данашња свечана академија под називом Трагом звезда у бескрајном плаветнилу (Црњански кроз камеру, стих и звук). Драмска секција наше школе уз координацију наставника српског језика и књижевности Биљане Мичић и Владимира Мичића је припремила пригодан програм у коме су сви присутни уживали. На тренутак су ученици оживели лик и дело великог Црњанског и представили његов живот кроз камеру, стих и звук. За одабир ликовних радова и фотографија, којима је употпуњен амбијент, био је задужен наставник ликовне културе Саша Саничанин.

Директорка Гимназије госпођа Драгана Цветановић је поздравила госте, колеге и ученике и том приликом је рекла:

„ Поносни смо на све ученике и наставнике који из године у годину постижу изузетне резултате. Гимназија је одувек била срце града и место на коме су поникли: врсни зналци, прегаоци, лекари, професори, научни радници, академици, као и спортисти, који добар глас о нашој школи проносе широм наше земље, али и ван ње. Сви они су амбасадори наше школе и града. Наши ученици су свестрани, воле спорт, културу, уметност, језике, али и природне науке. Веома успешно учествују у свим ваннаставним активностима и део су секција које постоје у школи. Ученички парламент је, такође, веома активан и учествује и у бројним хуманитарним активностима. Сви смо један велики тим и само заједничким снагама можемо ићи напред, што је и визија наше школе, која је спој традиције и модерног. Идемо у корак са временом, модернизујемо се, али и задржавамо и негујемо традицију и праве вредности, јер знање је увек на цени. “

Такође се захвалила градоначелнику др сци. мед. Горану Цветановићу и Граду Лесковцу на свесрдној подршци у опремању информатичких кабинета, кабинета за физику, хемију и биологију, као и за санацију школе. Са поносом је истакла и да у школи има дивних и кретаивних колега и ученика који чине да школа буде пријатно и безбедно место за све ученике, родитеље и запослене, као и да се посебна пажња посвећује и васпитној улози школе, неговању емпатије, толеранције и солидарности међу ученицима. На крају је честитала свима Дан школе и пожелела да се традиција Гимназије као места образовања, културе, али и дружења и пријатељства, незаборавних тренутака сазревања и одрастања настави и надаље.

Међу присутним гостима били су и градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић, као и представници Локалне самоуправе. У име Града Лесковца се обратила заменица градоначелника Лидија Димитријевић. Она је истакла да је Гимназија школа са дугом историјом и традицијом и да пратећи савремене токове наставе пружа својим ученицима свеобухватно образовање и ствара дличну основу за даље школовање. Такође је нагласила да квалитетан и посвећен рад даје увек одличне резултате. Честитала је свима Дан школе и подсетила да ће наша школа у Граду Лесковцу увек имати сигурног и доброг партнера за даљи раст и развој. Након пригодног програма ученицима су уручене и награде за најбоље радове на литерарном, ликовном и фото-конкурсу, који су расписани поводом Дана школе, као и награде ученицима који су учествовали у програму и у реализацији спота и изради презентације, осликавању мурала и исцртавању портрета Милоша Црњанског.

За литерарни конкурс, који је био расписан поводом Дана школе, пристигао је велики број радова наших ученика. Живот и рад великог Црњанског су надахнули гимназијалце, а следећи ученици су освојили награде:

1. награда Ана Тошић 4-2 и Ђорђе Мичић 4-7

2. награда Сава Николић 3-3 и Саша Михајловић 2-1

3. награда Анђела Антанасијевић 2-6 и Уна Стајић 3-2.

Награђене радове можете прочитати ОВДЕ

Спот под називом „Духоклонуће“ можете погледати ОВДЕ

Најбољи рад на ликовном конкурсу. Аутор је Анета Ивковић

Најоригиналније радове за фото-конкурс послали су: Јања Мирашевић, Дарја Стојановић и Никола Стојковић. 

Неке од најоригиналнијих фотографија можете погледати у наставку.