Пружи руку другу

Пружи руку другу

У оквиру бројних активности поводом обележавања Дечије недеље у нашој школи, ученици су одржали трибину за своје вршњаке под називом „ Пружи руку другу“. Ученици IV/8 и представници Ученичког парламента су кроз разговор и презентацију указали на проблем данашњице, а то је пасивизација друштва.

Човек је друштвено биће и тежи интеракцији са другим људима. Развојем друштвених мрежа интеракција уживо све чешће изостаје и одвија се у виртуелном окружењу. Самим тим су се људи удаљили једни од других, те је право време да укажемо на овај друштвени проблем. У циљу превенције је важно указати на то да деца треба више уживо да се друже, јер пасивизација деце и недостатак међусобног дружења представљају озбиљне изазове у савременом друштву. Као главне последице пасивизације друштва јављају се скромне социјалне способности код већине деце. Да би се избегле последице пасивизације треба сви да се активирају и да се друже. Треба људима дати прилику да вам се приближе, да их упознате и да вас упознају или да некоме уделите комплимент. Разговор, такође, помаже. Ништа не може да замени дружење уживо и живу реч.

Иако многи сматрају школу као место које утиче на пасивизацију друштва, то је једна од највећих заблуда данашњице. Да нема школе не би било ни социјалног развитка деце, првих познанстава и првих љубави. Могуће решење лежи и у више групних активности у којима би могло доћи до нових познанстава и на тај начин би се ученици оснажили да покажу себе другима и да се предупреди пасивизација. На крају трибине ученици су имали прилику да и сами предложе активности за које би волели да их више буде у школи и у којима би се активно дружили. Те предлоге ће размотрити представници Ученичког парламента и у наредном периоду ће се неке од њих реализовати. Атмосфера је била веома позитивна и ученици су активно учествовали и давали предлоге за будуће активности.